Skip to content

Maya Deren

Tom Løberg Hovinbøle vil 11. februar kl. 19:00 introdusere verk av den amerikanske avantgarde filmkunstneren MAYA DEREN i Porsgrunn kunstforenings Video Screenings-serie.

Maya Deren (1917-1961) ble født i Kiev, Ukraina, men familien flyttet til New York i 1922. Hun utdannet seg innenfor litteratur, men var også fotograf, danser og koreograf, poet og filmteoretiker. Frem til sin død var hun en utrettelig kritiker av Hollywoods kommersialisme og estetikk, og en forkjemper for eksperimentell filmkunst. Hun sa om sine egne filmer, at “Mine filmer koster det Hollywood bruker på leppestift.”

Derens filmer kjennetegnes av sterke, personlige erfaringer. Hun var influert av surrealisme og modernistiske strømninger, og filmene vaker i en slags mellomtilstand mellom virkelighet og drøm. Som danser brukte hun også mye dans og flere av filmene får en nesten ritualistisk karakter der rytmiske bevegelser gjentas og varieres. Ikke uten grunn har noen kritikere karakterisert henne som “transefilmens mor”.

Hun var en pioneer i amerikansk etterkrigsfilm. En unik og svært selvstendig kunstner, som i en mannsdominert filmverden kjempet igjennom sine egne visjoner for en film som også skulle være et personlig og fullverdig, kunstnerisk medium.

Et utvalg av hennes filmer vises i kunstforeningens lokaler TORSDAG 11. FEBRUAR KL. 19:00

Advertisements
%d bloggers like this: