Skip to content

Love Is The Devil

Høstens første visning i Video Screenings-serien er John Mayburys avslørende studie av maleren Francis Bacons forhold til den kriminelle John Dyer.

Filmen vises i PKFs lokaler tirsdag 21. september kl. 19:00. Visningen er gratis og åpen for alle. Se høstens program for Video Screenings her.

“Love Is the Devil” tar for seg en av det 20. århundredets største malere, Francis Bacon, og hans destruktive kjærlighetsforhold til tyven George Dyer. Bacon hevdet ofte at Dyer brøt seg inn i atelieet hans og deretter flyttet opp i sengen. Uansett hvordan, hadde de to et stormfullt forhold gjennom 60tallet før Dyer begikk selvmord i 1971.

John Mayburys film maler ikke et attraktivt portrett av Bacon. Den fremstiller ham som distansert og ufølsom overfor Dyers problemer med depresjon og alkoholisme. Dyer levde på Bacons økonomiske velvilje, og ble til gjengjeld en svært viktig innflytelse på Bcons kunst, som en av hans mest sentrale modeller. De to var et utsvevende par i Londons uteliv i The Swinging Sixities, men levde i et mildt sagt turbulent personlig forhold.

Filmen ble laget uten støtte fra Bacons familie; ikke rart tatt i betraktning at den ikke forsøker å skjule de mørkere sidene av Bacons karakter og legning.

Filmen viser derfor ingen av Bacons ferdige malerier, siden familien nektet filmskaperen å bruke dem. Istedenfor ser vi dem i tidlige stadier, noe som fremhever det instinktive i Bacons arbeidsmetode.

Bacon var hele livet dratt mot sitt personlige mørke, mot volden og overskridelsene, noe som dels viser seg klart i hans ofte makabre destruksjoner av menneskekroppen i hans malerier, dels i hans masochistiske seksuelle legning.

Derek Jacobis fremstilling av Bacon er kjølig og oppslukende. Hans fascinasjon for overskridelser og et fremtredende selvhat presenteres med sylskarp presisjon av Jacobi. Dyer portretteres av den senere James Bond, Daniel Craig, en personlighet som ble slitt mellom seksuell dominans, personlig underlegenhet og depresjoner. Forholdet dem i mellom var preget av voldsom seksuell lyst og dominering, og er skildret i en røff, realistisk men likevel surrealistisk, stilisert stil som tar opp i seg elementer fra Bacons malerier.

Man forholder seg til John Mayburys film på samme måte som til Bacons malerier; den er forstyrrende, den kan vekke avsky, men den er samtidig så inngående i sin skildring at man ikke kan annet enn å la seg bli oppslukt.

LOVE IS THE DEVIL (1998)
Regi: John Maybury
Med: Derek Jacobi, Daniel Craig, Tilda Swinton
90 minutter

Se et kort utdrag fra filmen her:

Advertisements
%d bloggers like this: